Godinu 2020. smo odlučili obilježiti prigodnim kalendarom koji će svima upadati u oči, pa smo napisali, čak i s namjerno krivo ponovljenim slovima "j" umjesto slova "e":
30 godina...
Ejjj !!!


Da, upravo je toliko prošlo od kupovine našeg prvog autobusa (siječanj 1990.) koji je vrlo brzo postao tema za izrugivanje u stilu: Ma je li to onaj iz filma Ko to tamo peva?
Naš prvi autobus (Zastava Neretva 25) je imalo nepunih šest godina, ali je svojim izgledom i tehničkim karakteristikama zastario već na crtaćim daskama projektnog biroa!

U svakom slučaju, s doslovno istim imenom poduzeća, ne koristeći blagodati stečaja bez posljedica za vlasnika pa otvaranja novog poduzeća, predstečajnih nagodbi, j.t.d. tvrtki i sličnih "izuma", trebalo je poslovno preživjeti prelazak iz Jugoslavije u Hrvatsku, iz socijalizma u kapitalizam, rat, inflaciju, vrlo lošu infrastrukturu, nepostojanje kredita, leasinga, pa visoke kamate, pa svu silu javnih nabava, žalbi, Državnu komisiju, Upravni sud, inspekcije, konkurenciju gradskih i državnih prijevoznika, nedostatke vozača....
Sve to je, ali i JALUS CROATICUS, e to je trebalo preživjeti svih ovih 30 godina i ponekad nam se čini da bi to moglo biti dovoljno i za cijeli radni vijek, za mirovinu!

Unatoč kroničnom nedostatku vozača, svi smo iz ove branše u 2019. imali (barem) vrlo dobre poslovne rezultate, a neki su mislili da zidanje ove "Kule Babilonske" može ići do unedogled... Neki su na tim krilima nastavili živjeti na visokoj nozi, graditi vile, naručivati nove autobuse..., ali ponovila se ona stara narodna izreka: Čovjek snuje, a Bog određuje, kao i ona ekonomska o dekadama rasta, tako da je 10 godina nakon 2009./10. stigla stagnacija i nevolje koje nismo mogli niti sanjati.

U cijeloj 2020. nismo imali niti jednog turista u našim autobusima, a između ostalog smo 2019. bili na oko 210 cruisera! Korona virus je stopirao i sve ekskurzije, dječje izlete, a dva mjeseca nismo uopće vozili niti učenike na nastavu. Sve u svemu, sretni smo da smo živi i zdravi, fizički, psihički, a i poslovno!

I uslijed te cijele depresije, kao i u nekim ranijim povijesnim razdobljima, po prvi put neke ekstremne političke stranke zauzimaju saborska mjesta, a to je već uvod za kalendar 2021. koji možete pogledati upravo do ovoga.
Svatko će imati svoj sud o njemu, ali Bože moj, živimo u demokraciji, nema više čl.133 iz jugoslavenskog kaznenog zakona (Delikt mišljenja), ali povijesne činjenice se ne mogu mijenjati, kome odgovaralo, a kome ne!

Vizit karte – stvarni podsjetnici na vrijeme i događaje

 

KLIS TIJEKOM SOCIJALIZMA NIJE DOBIO NITI TELEFON (vizitka s kraja 1992.).
Može li se danas zamisliti poslovanje bez telefona, fax-a, interneta, mail-a…?

 

U jesen 1993. nakon davno uplaćenih 1700 DEM konačno dobivamo kućni telefon, a pozivni je još uvijek 058. Proljeće 1994: uslijed velikog pojeftinjenja (na 2500 DEM!!!) kupujemo prvi pokretni auto-telefon (NMT mreža, 099, Dancall Logic) koji je bio ugrađen u kombi Mercedes 310 D (ST 540-DG).

 

 

Split (Klis) dobiva pozivni 021, Zagreb 01, a 1996. kupujemo prvi pravi GSM mobitel (naravno Nokia) i taj broj ne mijenjamo slijedećih 22 godine!!!

 

 

Krajem devedesetih se gasi analogna mobilna mreža (099), ali se pojavljuje prva mail adresa.

 

 

Od 2004. imamo nove kliške telefonske brojeve (čak i odvojeni za fax!), a gasimo zagrebački fiksni broj. Godine 2007. radimo prvu internet stranicu, a od 2011. Klis prvi put dobiva ulice, tako da se pojavljuje i nova adresa…